Zomerse zotte theateroptreden moet je zien!!

Robbert, een rijke jongmens van adeldom doet zichzelf voor als chauffeur als hij bij toevalligheid een debat hoort tussen de mooie, wilde en rebelse Kit en haar welopgevoede vriendinnen. Haar vriendinnen verzekeren dat ze iemand van stand altijd zouden herkennen en zich dan ook nimmer in zouden laten met iemand beneden hun stand.

beeldschermbril

Robbert gaat het spelletje spelen en vraagt een van zijn schoolvrienden die geheel niet van adel is zich voor te doen als de jonkheer. Wanneer Kit en de chauffeur overeenkomen dat Robbert haar zal leren rijden en zij hem Engels zal leren spreken ontstaat een game van genegenheid, jaloezie en bedriegerij in een warme landerige buurt.

De zomer van 1923.

Kit brengt haar zomervakantie door op de Veluwe op het landgoed van haar oom,tante en haar nichtje Lenie. Lenie heeft haar vriendin Mia uitgenodigd terwijl Kit haar vriendin Dot heeft meegenomen. Als de vier tieners gaan picknicken is Lenie degene die de automobiel bestuurt.

Kit wil ook heel graag van haar oom leren autorijden tijdens haar vakanantie, echter haar oom voelt daar niks voor. Kit is nogal wild en uitbundig; niet zo bedachtzaam als zijn dochter Lenie. Ella Heuveling, een jongedame uit de buurt, gaat ook mee picknicken. Zij had gehoord dat het buitenhuis Sonnewende is verhuurd aan jonkheer Robbert Johannes Padt van Heijendaal en vier mede-studenten..

Ella blijkt zeer onder de indruk te zijn van zijn oud adellijke afkomst. Tijdens de picknick beweert zij dat herkomst en standing zich nimmer verloochenen. Enkel al aan de handen kan zij de afkomst van iemand herkennen.

Mia en Lenie zien nogal op tegen de wat oudere Ella en zijn het dan ook volkomen met haar eens. Maar volgens Kit en Dot is dit allemaal grote kletskoek. Echter Kit is in een baldadige bui en babbelt lustig mee om de schare nog een beetje op te stoken. Dat brengt Ella tot de plechtige uitspraak dat ze nooit zou kunnen omgaan met iemand beneden haar stand.

Waarna Kit jubelt “Ik zeker niet”, met een vette knipoog naar Dot. Op dat ogenblik komt er een jongeman in een kaki motorpak met een pilotenbril vanachter een struik en vraagt naar een autobedrijf in de nabijheid. Vieze handen en een nog viezere snotlap. De jongeman stelt zich voor als de chauffeur van Jonkheer Padt van Heijendaal.

Bij het wegrijden beweert Ella dat zij allang doorhad dat hij geen heer was, waarna Kit kattig terugketst dat (meer info) zij het nou juist een erg aantrekkelijke jongeman vond met een aantrekkelijk gezicht en aardige ogen .

De meiden beseffen echter niet dat de wagenbestuurder in feite Jonkheer Padt van Heijendaal zelve is. Hij kreeg pech met zijn wagen en heeft het gehele gesprek van de meisjes over afkomst kunnen horen. Dat was voor hem een aanleiding deze schapen eens een lesje te leren.

Terug op Sonnewende vertelt hij het gehele relaas aan zijn kornuiten. Een van hen moet zich nu uitgeven als de jonkheer. Het wordt Gerrrit Jan Loots; de onaantrekkelijke maat met veel langdradige en saaie vertelsels.

Als de wichten tenslotte formeel kennismaken met de mannen van Sonnewende, zijn zij in de veronderstelling dat Gerrit Jan de jonkheer is en Robbert zijn wagenbestuurder. Mia, Lenie en Ella gaan volkomen op in de stijve Gerrit Jan, die nog nooit zoveel aandacht van het vrouwelijk soort heeft gehad. Vooral Ella slooft zich eindeloos voor hem uit. Alleen Kit en Dot zien niet zoveel in de charmes van de Jonkheer.

Kit ziet haar kans schoon om toch nog autorijlessen te nemen deze zomer. Zij vraagt de jonkheer of hij het haar niet kan leren. Gerrit Jan moet bekennen dat hij niet kan rijden, hij heeft immers een wagenbestuurder. Nou, dan kan hij het mij ook leren, meent Kit.

Terwijl Ella het hart van de jonkheer tracht te winnen, krijgt Kit autorijles van de wagenbestuurder met het mooie gezicht en de lieve ogen. Ze zetten allebei hun splinternieuwe pilotenbril op en Kit en de bestuurder raken erg op elkander gesteld tijdens hun ritjes door de Veluwe. Robbert is in het bijzonder erg tevreden met het feit dat hij eindelijk een meisje leert kennen zonder dat zij van zijn afkomst op de hoogte is.

Hoe langer hij met het bedrog doorgaat hoe vervelender de resultaten zullen zijn maar Gerrit Jan begint zich niettemin met de dag vertrouwder te voelen in zijn splinternieuwe rol en wil er zo lang als kan van genieten.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Zomerse zotte theateroptreden moet je zien!!”

Leave a Reply

Gravatar